När Coop, som just bytt namn till Gröna Konsum i mitten på 90-talet började lansera alltfler ekologiskt odlade varor, var det ingen som sa något om att effekten av att äta ekologiskt gav någon annan effekt än på miljön. Tvärtom gick man ut med ”informationen” att för kroppens skull spelade det ingen roll om vi åt giftritt odlat eller ej och att välja eko var enbart för ”naturens” skull. Men vilka är miljön, om inte vi och våra kroppar? Vi är alla del av ekologin (detta hypade ord som urspungligen betydde samverkan mellan levande organismer); miljön finns inom och utom oss. Och även mellan oss. Kemikalier påverkar våra signalsubstanser, våra inre organ, vårt immunförsvar och även kommunikationen oss emellan, eftersom forskning visar att signalsubstanser sprids även mellan människor…Vi är alla ett, bokstavlig talat…på gott och på ont.
Nu – 20 år senare gör Coop ett inslag som detta, vilket både glädjer mig, och får mig att undra: -måste det ta så lång tid innan sanningar blir offentliga? För vi har ju hela tiden kunnat förstå, att giftbesprutad mat inte är bra vare sig för de som odlar den, äter den eller miljön den växer i. Kanske är den bra för de som vill tjäna pengar på gifter (läs GMO-producerande företag som Monsanto m.fl.)
Undrar när vi i våra vanliga livsmedelsaffärer inte längre hittar varor av varumärkena Heinz, Kraft, Kellogs, Lipton, Nestlé, Unilever eller andra som direkt eller indirekt stödjer odling med gifter? Om 20 år kanske…
Några journalister på Sveriges Radio fick ett journalistpris för några år sedan för programserien ”Matens pris”. I ett av programmen besökte de Sydamerika och byarna där befolkningen skadats av besprutningen av sojaodlingarna.
Här ligger avsnitten ur programserien:
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=3737
Tidningen ETC’s nätupplaga publicerar i dag ett reportage om odlingar med ”Round Up-ready” grödor dvs. grödor som genmodifierats att tåla det cancerframkallande bekämpningsmedlet glyfosat.
http://www.etc.se/utrikes/pa-resa-bland-cancerbyarna-i-monsantoland
Barnen dör i byarna där det ofta sprayas bekämpningsmedel med flygplan nära boningshus och vattendrag. Men det är en komplex fråga, många av de fattiga bönderna ser ingen annan råd än att överge traditionell odling och odla med Monsanto-grödor. Monsantos produkter finns i det som vi kanske tror är lantligt och pålitligt, t.ex. höns- eller annat djurfoder. Men är sojan, majsen, riset m.fl. grödor inte ekologiskt odlade, är de med stor sannolikhet ”Round-up Ready”. Stöd Fairtrade och eko!