Behöver vi nya antibiotika?

I nyhetsinslag på radion idag kunde man höra att forskare varnar för resistenta bakterier. Forskare från olika delar av världen uppmanar världens ledare att samarbeta för att hitta nya effektiva läkemedel och att stoppa spridningen av resistenta bakterier. Enligt WHO är vi nu nära en tid när vi får allt fler superresistenta bakteriestammar och inte längre har tillgång till effektiva bakteriedödande läkemedel.

Ett stort antal patienter dör varje år i infektioner orsakade av resistenta bakterier och en av forskarna säger att vi snart inte kommer att ha tillgång till den sjukvård vi känner till idag; möjlighet att utföra stora operationer och häva blodförgiftningar bl.a.

Svenska och utländska forskare är överens om att ett globalt samarbete krävs för att hitta lösningar.

Som vanligt när den internationella forskarkåren kliar sig i huvudet och upprepar det ständiga mantrat ”pengar till mer forskning”, underförstått inriktat på att tillverka nya antibiotika för att kunna lösa problemet, föreslår jag att man tar en titt på den mängd forskning som redan finns, applicerar den och kanske vidareutvecklar studier som redan gjorts.

Här finns fyra studier som visar att växtextrakt har aktivitet mot multiresistenta bakterier:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22619924

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15882206

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12636992

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16553949

I den nedersta studien fann man aktivitet som pekade mot att Tabebuia avellanadea kan ha effekt även mot tumörer. Det låter logiskt, då både funktionsmedicinsk och mer konventionell forskning på senare tid visat att det hos tumörpatienter finns en överväxt av mikrober i blodet och att många tumörer orsakas av särskilda virus eller mikrober.

En önskvärd approach vore att använda information från redan utförda lovande studier om alternativ till antibiotika och börja applicera den kliniskt – innefattar kanske inte nya patenterbara läkemedel som kan inbringa storvinster till läkemedelsbolagen, men skulle förmodligen rädda liv och på sikt minska spridningen av multiresistenta patogener.